2. del

Dejavnost z lego karakterji:

Pripomočki: list z lego karakterji, ki ga izvajalec razreže na posamezne karakterje; list z logotipi najpogostejših družabnih omrežij.

• Izvajalec pokaže posamezen logotip in vpraša, če poznajo ta omrežja – dobi vpogled kaj učenci poznajo/uporabljajo.

Vmes pogovor: koliko uporabljajo, kakšne so razlike med družabnimi omrežji, zakaj so ene bolj zanimive kot druge..? 

• izvajalec razdeli vsakemu učencu po en naključni lego karakter, ki ga ne pokaže drugim. Sledi dejavnost, pri kateri vsi potujejo po razredu do slik karakterjev pri čemer je posamezen karakter profil na družabnem omrežju. Vsak se odzove na karakter z emotikonom, like/dislike, ali drugim komentarjem. 
  • po končani dejavnosti vsak pregleda komentarje in se nanje odzove – predvsem kako so se ob tem počutili, kaj jim je odmevalo, kakšna čustva so doživljali. Pogovorimo se o tem, kako se počutijo, ko komentirajo in kako, ko komentarje prejmejo. 
  • Učenci pišejo vsak na svoj listek, jih vodiš po tristopenjski dejavnosti:
  1. Sprožilec -kaj se je zgodilo? Kaj je težava? (brat me je porinil/vprašan sem pred tablo…)
  2. Kaj čutim (jezo, bes, željo po maščevanju/sram, strah…)
  3. Primeren odziv – (kaj rabim, da primerno izrazim čustvo, da primerno ravnam)

Katere se vse možne rešitve težave? (ga porinem, brcnem, pretepem, štejem do 10, butam z nogo v tla, boksam blazino, kričim, da sem jezen/globoko diham, rečem si, znam potrudil se bom…)

• Katera je najboljša rešitev? – tista,ki ne škodi meni in/ali drugemu